top of page

The Macallan: The Harmony Collection Rich Cacao

Throughout consistent Macallan. What is promised with nose is delivered to the very end.

The Macallan: The Harmony Collection Rich Cacao

Scroll forward for the Finnish review

The Macallan
The Harmony Collection
Rich Cacao
Age: NAS
44,% vol

The Macallan collaborated with pastry chef Jordi Roca to create this first limited edition whisky in a new annual release series that brings the world of chocolate and whisky to life. In homage to its chocolate influence, The Macallan Harmony Collection Rich Cacao is presented in a 100% recyclable gift box, made using discarded husks from cacao pods. Tthese husks would have been sent to landfill or destroyed but have now been reborn with a renewed purpose.

This is the first Macallan whisky that I have purchased. I liked the story behind it, but I have to admit, that after hearing the reviews of 'A Night on Earth' I didn't have much expectations for this one. I managed to buy this at Finnish retail price (about 115€), but the price on this one has already sky rocketed in auctions and other retailers.

Let's see what's the fuss about…

Nose: Espresso and Chocolate covered raisins are at the top, sherry sweetness in the background. After a while in the glass the vanilla custard are taking room, but this could be as I have been eating vanilla custard donuts today. It's probably my easily manipulated mind, but I think there's a real connection to pastries and espresso with this whisky.

Taste: First wave fills the mouth with raisins and some fruity notes that quickly turns to coffee and chocolate. The bitterness of coffee is the main flavour and it's rounded by the sherry and milk chocolate.

After: Espresso with creme brulee that's topped with some cloudeberries. The taste lasts surprisingly long and only in the end the taste starts to turn in to the oak. Even then, there's the bitterness of espresso that holds hands with the oak to the very end. This keeps tingling in the cheeks even though the taste is mostly gone.

There's an amazingly strong consistency on the essence of the whisky through out the whole tasting. All the elements are there in the nose, taste and after taste. Coffee, chocolate, sherry fruitiness and vanilla.

85/100

Suomeksi:

Macallan on tehnyt yhteistyötä kondiittori Jordi Rocan kanssa luodakseen viskin, joka herättää suklaan maailman henkiin . Tämä on sarjan ensimmäinen osa ja sarjan on tarkoitus saada vuosittain uusi osa. Kunnioituksena suklaavaikutteelleen, Harmony Collection Rich Cacao on 100 % kierrätettävissä ja on valmistettu käytettyjen kaakaopalkojen kuorista. Normaalisti nämä kuoret olisi lähetetty kaatopaikalle tai tuhottu, mutta nyt ne ovat saaneet uuden elämän viskipullon suojana.

Tämä on ensimmäinen Macallan, jonka olen ostanut kokoelmaani. Tämän kohdalla houkutteli erityisesti tarina tämän viskin luomisesta ja ympäristö aspekti. Eniten ehkä jännitti kuitenkin maku. Olin kuullut monta arvostelua Macallanin "A Night on Earth" -viskistä, joten minulla ei ollut juuri odotuksia tämän suhteen.

Hintaa viskille tuli vähän yli 100€ Alkosta ostettuna, mutta samanaikaisesti tämän hinta maailmanmarkkinoilla on noussut jo useampaan sataan euroon ja tätä on monessa ulkomaisessa viskiryhmässä jopa hehkutettu.

Eipä muuta kuin nenä kohden lasia ja katsotaan mistä tässä viskissä on kyse.

Tuoksu: Epressoa ja suklaarusinat ovat päällimäisenä, sherryn makeuden jäädessä väijymään taustalle. Hetken päästä vaniljakreemi alkaa ottamaan valtaa, mutta tämä mielleyhtymä saattaa johtua siitä, että söin ennen tämän maistamista noin kolme vaniljakreemi täytteistä munkkia. En nyt ole varma, että onko se enemmän omaa mielleyhtymää tarinan lukemisesta, mutta koen tämän viskin olevan hyvin vahvasti kytköksissä leivonnaisiin ja kahviin.

Maku: Ensimmäisenä tulee voimakkaana rusinat ja hedelmäisyys, jotka nopeasti kääntyvät suklaiseen kahviin. Kahvin kitkeryys tuo hienosti tasapainoa ja kulkee mukana makuprofiilin punaisena lankana, josta poiketaan vuorotelleen makeaan ja maitosuklaaseen.

Jälkimaku: Suuhun jää sellainen fiilis, että tässä on nautittu Creme Brulee hillaisella hillokkeella ja sen kanssa tiukan tuhti Espresso. Maku pysyy yllättävän pitkään ja ainoastaan aivan lopussa alkaa tammisuus ottamaan valtaa. Silloinkin vielä se kahvin kitkeryys kulkee käsi kädessä sen tammen kanssa, päästämättä missään vaiheessa irti. Kun maku on kadonnut, viski vielä jättää poskiin pienen poltteen ja pyörteen.

Tässä viskissä on erityisen hienoa se johdonmukaisuus, joka kulkee tuoksusta aivan loppuun. Tämä toimittaa ihan vihoviimeiseen hetkeen sen, jonka nenässä lupaa ja tekee sen erinomaisesti. Olen positiivisesti yllättänyt ja tämä jälleen kerran todistaa, että jokainen viski on maistamisen arvoinen.

85/100

bottom of page